LIVE TEXT | Război în Ucraina. Victoria noastră în acest război va fi comună pentru toţi cei care au făcut-o posibilă, afirmă Zelenski

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Victoria noastră în acest război va fi comună pentru toţi cei care au făcut-o posibilă, afirmă Zelenski

Este a 425-a zi de la începutul războiului în Ucraina. SUA a informat băncile europene despre cum rușii evită sancțiunile. Cheltuielile militare în Europa au atins cel mai înalt nivel din ultimele 3 decenii. Președintele ucrainean informează că victoria împotriva Rusiei va fi una comună pentru toți ucrainenii.

FOTO Profimedia

UPDATE 06:25 Victoria noastră în acest război va fi comună pentru toţi cei care au făcut-o posibilă, afirmă Zelenski

Zelenski s-a adresat cețenilor ucraineni, duminică seară, cărora le-a transmis că fost consacrat mulţumirilor şi recunoştinţei exprimate faţă de cei care luptă pe front şi în spatele frontului, în condiţiile în care anumite mişcări de trupe observate la Herson au trezit bănuieli că aşteptata contraofensivă ucraineană ar fi foarte aproape să înceapă.

„Astăzi vreau să mă concentrez asupra cuvintelor de recunoştinţă. În primul rând, războinicilor (...)”, a spus Zelenski

„Este important să se înţeleagă acest lucru în fiecare oraş, în fiecare sat, peste tot unde este mai mult sau mai puţin linişte acum, pretutindeni unde astăzi a fost doar o zi de primăvară calmă şi însorită, fiecare astfel de zi de linişte în zonele din spate este câştigată de soldaţii noştri în luptele crâncene de pe linia frontului. În bătălii zilnice!

Vă rog, vă rog, vă rog, vă rog să respectaţi acest lucru. Şi ajutaţi-i întotdeauna pe soldaţii noştri atunci când au nevoie, sprijiniţi întotdeauna statul şi apărarea, cât de mult puteţi”, a adăugat liderul ucrainean, potrivit news.ro .

„În al doilea rând, aş dori să le mulţumesc salvatorilor, tuturor angajaţilor noştri de la serviciile de urgenţă care sunt implicaţi, în urma loviturilor inamice. (...) În al treilea rând, psihologii noştri. (...) Al patrulea punct - le suntem recunoscători tuturor celor care ajută la distribuirea cărţilor noastre în lume. Le mulţumesc tuturor celor care scriu în ucraineană şi despre Ucraina”, a mai precizat Zelenski.

UPDATE 05:00 Statele Unite au informat băncile europene despre modalităţile prin care Rusia evită sancţiunile

Statele Unite au informat duminică că au împărtăşit informaţii unor bancherii europeni, oficiali guvernamentali şi lideri de afaceri pentru a restrânge tacticile Rusiei de a încerca să evite sancţiunile impuse de ţările occidentale, informează Reuters.

Brian Nelson, subsecretarul pentru terorism şi informaţii financiare în cadrul Trezoreriei, a susţinut şedinţe de informare săptămâna trecută în Elveţia, Austria, Germania şi Italia pentru a promova o supraveghere mai eficientă a implementării sancţiunilor impuse pentru invadarea Ucrainei de către Rusia, a declarat Trezoreria într-un comunicat.

Nelson a împărtăşit detalii despre unele dintre cele mai importante bunuri militare pe care Rusia încearcă să le achiziţioneze, inclusiv dispozitive optice, electronice şi echipamente de producţie. El a cerut aliaţilor să rămână atenţi la "steaguri roşii", cum ar fi plăţi mari în numerar, direcţionarea plăţilor prin ţări terţe care nu sunt implicate în tranzacţii şi licitaţii multiple sau expedieri de produse identice de la furnizori diferiţi pentru acelaşi utilizator final.

Alte semnale care ar trebui să atragă atenţia includ schimbări frecvente sau de ultimă oră ale utilizatorilor finali sau ale beneficiarilor sau redirecţionarea mărfurilor către ţări terţe care au restricţii limitate sau nu au restricţii privind re-exporturile către Rusia.

UPDATE 04:00 Cheltuielile militare în Europa au atins cel mai înalt nivel de după războiul rece

Cheltuielile militare în Europa au depăşit din nou, în 2022, nivelul atins la sfârşitul războiului rece, cu o creştere record în ultimele trei decenii, stimulată de invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit unui raport de referinţă dat publicităţii luni, transmite AFP.

Pe toate continentele la un loc, cheltuielile militare au atins anul trecut un nou vârf de 2,240 miliarde de dolari, sau 2,2% din PIB-ul mondial, potrivit datelor furnizate de Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI), relatează Agerpres.

UPDATE 02:00 Franţa promite Ucrainei nave, autobuze şi şine pentru căile ferate

Guvernul francez a promis duminică că va furniza nave, autobuze şi şine pentru căile ferate Ucrainei, a cărei infrastructură de transport a fost grav avariată de invazia rusă, transmite AFP.

Ministrul delegat pentru Transporturi, Clement Beaune, care a încheiat duminică o vizită de patru zile în Ucraina, a cerut companiilor franceze,"de acum înainte", "să fie prezente, mai ales în sectorul transporturilor".

Potrivit Ministerului francez pentru Tranziţie Ecologică,"cele mai recente evaluări estimează costul reconstrucţiei Ucrainei la 383 de miliarde de euro", dintre care 83 de miliarde doar pentru infrastructura de transport.

Beaune "a luat iniţiativa de a reuni la întoarcerea sa în Franţa liderii principalelor companii franceze din sectorul transporturilor pentru a-şi accelera mobilizarea pentru Ucraina", a adăugat ministerul într-un comunicat de presă.

UPDATE 00:00 Manifestaţie la Paris pentru impunerea de sancţiuni împotriva soţiei unui oficial rus

Zeci de manifestanţi au cerut duminică la Paris ca Uniunea Europeană să-şi extindă sancţiunile împotriva Rusiei asupra soţiei viceministrului rus al Apărării, acuzat de eludarea măsurilor coercitive europene, relatează AFP.

Timur Ivanov, aflat sub sancţiuni europene din octombrie, a divorţat de soţia sa Svetlana Maniovich în vara anului 2022 pentru a o proteja, afirmă susţinătorii opozantului închis în Rusia Aleksei Navalnîi, la originea unui miting în faţa presupusului domiciliu al acestei femei.

Protestatarii, care purtau pancarte pe care scria "Furturi în Rusia. Crime în Ucraina. Femeie în Franţa", au cerut ca soţia viceministrului să aibă interdicţie de şedere în Europa şi conturile îngheţate.

"Aceasta este o familie de criminali de război", a declarat militanta Maria Pevchikh.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Foarte interesante amănunte...

4 VIDEO Ultimele imagini cu Putin, la slujba de Paște...

5 O femeie indiană și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o la „relații sexuale împotriva naturii cu orice bărbat, femeie sau animal”